Tietokoneiden ja erityisesti näytönohjaimien laskentatehon kehittymisen myötä viime vuodet ovat olleet erittäin mielenkiintoisia teknologian ja tekoälyn vuosia. Myös lääketieteen teknologian tutkimuskentässä on eletty mielenkiintoisia vuosia.
Uutiskynnyksen ovat ylittäneet mm.
monet tutkimukset, joissa tekoäly on yltänyt tunnistustehtävässä ihmisen
tasolle tai jopa päihittänyt hänet (Kuva 1).
On myös maalailtu uhkakuvia: ketä syyttää tietokoneen tekemästä virheestä? Valmistuvat lääkärit ovat pohtineet kannattaanko radiologiaan erikoistua, jos tietokone vie työpaikat.
Kuva 1: Tekoälytutkimus on saanut viime vuosina merkittävää mediahuomiota. |
Kuvantamisen arvoketju (kuva 2) koostuu kuvan tuottamisesta, kuvien analysoinnista ja tulkinnasta, lausunnon kirjoittamisesta ja potilaan hoitoon vaikuttavasta päätöksenteosta.
Seuraavassa esittelen lyhyesti käyttötapauksia omasta tutkimuksestamme, joissa tätä arvoketjua, erityisesti sen alkupäätä, voidaan parantaa, jotta kuvantamiseen liittyvä diagnostiikka olisi laadukkaampaa ja nopeampaa, ja säteilyannos pienempää.
Kuva 2: Kuvantamisen arvoketju |
Tekoälystä seulojan kumppani?
Diagnostisessa kuvantamisessa tekoälyä voidaan hyödyntää mm. luokittelu-, segmentointi-, rekisteröinti- ja lokalisointitehtävissä.
Suomessa 30% diagnosoiduista syövistä ovat rintasyöpiä, ja rintasyöpään liittyviä seulontatutkimuksia tehdään meillä 300000 kpl vuodessa. Lainsäädäntö edellyttää kahden radiologin tekemää arviointia, ns. kaksoisluentaa. Radiologiresurssi ei vaan tahdo tähän aina riittää.
Yhdessä hankkeistamme optimoimme
rintasyöpäseulonnan työvirtaa kehittämällä koneoppimismenetelmiä tunnistamaan
ns. helpot tapaukset, jolloin lääkärille jäisi enemmän aikaa hankalien
tapausten tarkasteluun (kuva 3). Käytämme tutkimuksessa Oulussa keräämäämme n. 50000
potilaan aineistoa, jolle radiologimme ovat tehneet ison urakan tunnistamalla ja
rajaamalla syövät mammografiakuvista. Haastamme nykyistä arvoketjua
hypoteesillä asetelmasta jossa, toisen radiologeista voisi korvata tekoälyllä. Tekoälyn
mukaanotto seulontaan tulee toki edellyttämään lainsäädännöllistä muutosta.
Missä kipu on?
Alaselkäkipu on hyvin yleinen oire ja johtava liikuntakykyä rajoittava vaiva kautta maailman. Poikkeavia löydöksiä nähdään selän magneettikuvissa usein ja ne eivät välttämättä liity aina kipuun. Oulussa olemme tehneet tutkimusta Pohjois-Suomen v. 1966 syntymäkohortin selän magneettikuva-aineistolla, joissa meillä on tiedossa potilaiden kiputieto. Kiputiedolla ja kuvilla olemme kouluttaneet koneoppimisjärjestelmää etsimään ja osoittamaan ne kudosalueet, joilla kipua potevien magneettikuvat eroavat kivuttomien kuvista (kuva 4). Tällä hetkellä syväoppiva menetelmämme pystyy erottelemaan kipua potevat vapaaehtoiset kivuttomista 80%:n tarkkuudella.
Miehittämätön röntgenkuvaus
Perinteinen röntgenkuvaus on hyvin työvoimaintensiivistä, laitteet kalliita ja useimmiten laitteet kiinteästi asennettuja. Saavutettavuus röntgentutkimukseen esim. pohjoisessa Suomessa puhumattakaan muualla maailmassa voi olla hyvinkin huono. Tutkimusyksikössämme olemme kehittäneet jalkautuvan sairaanhoidon kysyntään vastaava röntgenkuvauslaite raajojen röntgenkuvaukseen (kuva 5).
Missiona on tuoda kuvantamispalvelu lähelle potilasta jopa ilman fyysistä kuvaushenkilöstöä. Älykäs laite opastaa potilasta interaktiivisesti raajan asettelussa ja ottaa sen jälkeen kuvan automaattisesti. Näin voidaan pienentää kuvantamisen kustannuksia ja tuoda kuvantaminen lähemmäksi potilasta.
Laitteen prototyyppi on valmis, meillä
on mm. STUKn ja FIMEAn luvat aloittaa testaaminen oikeilla potilailla pian.
Kuva 5: Visio miehittämättömän röntgenkuvauslaitteen ulkoasusta. (Liimatainen, Hanni, Tervonen, Nieminen) |
Magneettikuvausta nopeammin
Magneettikuvaus perustuu vesi- ja rasvamolekyylien vety-ytimien lähettämään signaaliin. Tyypillinen magneettikuvaustutkimus kestää n. 20 minuuttia ja se koostuu useista kuvasarjoista, joissa jokaisessa on kymmeniä kuvia erilaisella kuvakontrastilla. Yhdessä New Yorkin yliopiston kanssa olemme kehittäneet ja testanneet uutta magneettikuvausmenetelmää (kuva 6), ns. sormenjälkimagneettikuvausta (engl. magnetic resonance fingerprinting), minkä avulla voidaan yhdellä n. 5min kestävällä kuvauksella määrittää kuvauskohteen kudosten magneettiset ominaisuudet, ns. relaksaatioajat, jotka ovat vastuussa alkuperäisten kliinisten kuvasarjojen kontrastista. Relaksaatiokarttojen avulla on mahdollista tarkastella tiettyjä kudosmuutoksia tarkemmin ja kvantitatiivisesti. Kvantitatiivisten karttojen perusteella voidaan laskea em. kliiniset kuvasarjat ja näin toteuttaa kuvaus nykyistä huomattavasti lyhyemmässä ajassa. Teemme tutkimusta näiden synteettisten kuvien soveltuvuudesta radiologien käyttöön.
Paksuneulanäytteitä älyllä
Maailmassa diagnosoidaan
vuosittain 18 miljoonaa syöpätapausta. Tyypillisesti syöpä diagnosoidaan
neulanäytteestä. Tutkimuksesta riippuen jopa 30% neulanäytteistä epäonnistuu
neulan puutteellisen kohdistuksen vuoksi. Olemme kehittäneet älyneulan auttamaan
paksuneulanäytteen otossa (kuva 7). Uusi menetelmä auttaa radiologia ottamaan
näytteen onnistuneesti kertomalla onko neula kohdekudoksessa. Itse menetelmässä
hyödynnetään spektroskopiaa ja signaalianalyysissa tekoälyä. Menetelmän
toimivuus on osoitettu eläinkokein ja tekoälypohjainen algoritmi tunnistaa
oikean kudoksen tällä hetkellä yli 90% tarkkuudella.
Kuva 7: Älyneulalla paksuneulanäytteen ottaminen onnistuu aiempaa luotettavammin. (Surazynski, Lavonen, Myllylä, Mäkinen, Zhao, Nieminen, Nieminen) |
Viipalekuvauksen tulevaisuus
Perinteisessä TT-kuvauksessa mitataan röntgensäteilyn vaimenemista potilaan eri puolilta ja tämän datan perusteella lasketaan viipalekuvia. Tämä ei ole kuitenkaan kaikissa tilanteissa tehokkain tai säteilyhygieenisin menetelmä. Vaihtoehtoisia ratkaisuja on useita. Sisätomografiassa voidaan rajoittaa kuvaus ja säteilytys tietylle vartalon mielenkiintoalueelle. On mahdollista kuvata vai rajoitettu alue (rajoitetun kulman tomografia) tai vain harvoja projektioita. Kuvista kuitenkin nähdään kuinka nämä ratkaisut heikentävät kuvalaatua koska perinteiset kuvarekonstruktioalgoritmit eivät saa kaipaamaansa dataa mielenkiintoalueen ulkopuolelta.
Otetaan avuksi tekoäly. Sama data, mutta opetetaan syväoppivalle algoritmille minkälaista anatomiaa kuva-alan ulkopuolella voi olla. Tuloksena on merkittävä parannus kuvanlaatuun kuten nähdään. Vaatii toki vielä tutkimusta mille kehon alueelle tämä menetelmä parhaiten sopii ja radiologien arviointia näkyykö kudokset ja patologiset muutokset niissä riittävän hyvin.
Pohdinta
Usein kuulee kysyttävän: mitä
vaatii se, että menetelmät saadaan klinikkaan.
Lyhyt vastaus on, että kymmenen vuotta. Suunnilleen niin kauan kestää uuden lääketieteen teknologian kehittäminen tuotantokäyttöön. Tarvitaan pitkäjänteistä tutkimus- ja kehitystyötä ja rahoitusta.
Pitkä vastaus on, että vaikka teknologian toimivuus on osoitettu, täytyy menetelmää testata toisenlaisessa aineistossa, vaikkapa muunmaalaisissa potilaissa, toisilla laitteilla, toisessa käyttöympäristössä. Lääkinnällisiin laitteisiin liittyvä regulaatio on erittäin tiukkaa.
Tekoälyalgoritmien opettaminen vaatii dataa. Suomessa potilaiden kuvantamisdatan toisiokäyttöä tulkitaan tiukimmin maailmassa ja voimme hävitä kilpailun teknologiakehityskisassa, mikä voisi tuoda euroja Suomeen. Vaikka 2019 voimaan astuneen ns. toisiolain tarkoitus oli selkeyttää lupamenettelyä ja tehostaa tietojen käyttöä tutkimuksessa vaikutus on ollut usein päinvastainen. Suomessa ei ole olemassa käyttöympäristöä mikä täyttäisi samalla lain tietoturvallisuusvaatimukset ja tarjoaisi laskennalliset työkalut esim. em. laskennallisten menetelmien kehittämiseen.
Kuvantamisdatan liikuttaminen eri maiden välillä testaus- ja kehittämistarpeisiin on hyvin hankalaa mutta se ei aina ole edes välttämätöntä – datan sijaan voidaan lähettää algoritmi testattavaksi luotettavalle yhteistyökumppanille tai jopa käyttää simuloitua dataa.
Teknologian ansiosta lääketiede on kymmenen vuoden päästä taas varmasti varsin eri näköistä. On tärkeää ymmärtää, että teknologia on ystävä eikä vihollinen. Monia sovellusalueita on varmasti vielä tunnistamatta ja niitä on syytä aktiivisesti kartoittaa tarvelähtöisesti. Luottamus tekoälyyn paranee, kun kehitämme matemaattisia menetelmiä ymmärtämään sen toimintaa eikä se ole meille enää pelkkä musta laatikko. Pystymme virtaviivaistamaan kuvantamiseen liittyviä prosesseja ja yhdistämään tekoälyn käsiteltäväksi kuvantamistiedon ohella muuta potilasinformaatiota ja hyödyntämään niitä. päätöksentekojärjestelmissä.
Tulevaisuudessa voimme ulkoistaa yhä useampia tehtäviä algoritmeille ja keskittyä niihin tehtäviin, joita kone ei osaa, ainakaan vielä.
Blogikirjoituksen sisältö on
Miika Niemisen esitelmä Medical Research Center Oulun (Oulun yliopistollinen
sairaala ja Oulun yliopisto) Kliinisen tutkimuksen päivässä 21.5.2021.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti